Oefeningen groepsvorming
Vier oefeningen om aan positieve groepsvorming te werken.

Lesbrief

Lesbrief sociale vaardigheden en groepsvorming

Oefeningen
De geheime vriend: elkaar helpen
Elke dag stopt de leerkracht het kaartje ‘elkaar helpen’ bij een kind in het laadje.
Dit kind kan de hele dag deze sociale vaardigheid laten zien aan klasgenoten. Aan het eind van de dag raden de kinderen uit de klas wie ‘elkaar helpen’ in het laadje heeft gekregen. Hoe hebben de klasgenoten dit ervaren?
Klik hier om kaartjes met de sociale vaardigheid ‘elkaar helpen’ te downloaden.

De geheime vriend: complimenten
Elk kind trekt een kaartje met de naam van een klasgenoot. De komende week ben je als kind extra aardig zijn voor dit kind. Na een week raadt elk kind wie je geheime vriend is. Van wie heb je complimenten gekregen deze week? Wie zou jouw naam getrokken hebben?
*Verdieping: Je bent aardig voor meerdere kinderen, zodat jij als geheime vriend niet makkelijk te raden bent. Wat voor effect heeft dit op de groep?

Zing tikkertje
Tikspel. De kinderen kunnen niet getikt worden als 3 kinderen bij elkaar staan en hetzelfde liedje zingen.
Hoe kunnen de kinderen elkaar helpen om bij elkaar te komen? 

Woord voor woord
Om de beurt zegt ieder kind een woord en de bedoeling is dat alle woorden samen een zin of verhaal vormen. Hoe kunnen de kinderen elkaar helpen om ervoor te zorgen dat elk kind een passend woord kan vertellen?

Gratis handreiking met oefeningen per fase
Schrijf je in voor de lesbrief en ontvang een gratis handreiking met uitleg en oefeningen voor elke fase van groepsvorming.
Vervolgens ontvang je elke maand een lesbrief met oefeningen groepsvorming.

Inschrijven voor de maandelijkse lesbrief


Loop hetzelfde!
Groepjes van zes. Ze moeten tegelijk een stap naar rechts, links, voor of achter zetten zonder te praten. Zo kunnen ze een route door de klas of gymlokaal lopen. Variatie: met de ogen dicht. Hoe kunnen de kinderen elkaar helpen, zodat alle kinderen tegelijkertijd een stap verzetten?

Doolhof – leiden en volgen
De klas wordt in twee groepen verdeeld. De ene groep maakt tweetallen en de andere groep kinderen staat in de ruimte als boom met takken. Het tweetal wordt verdeeld in een begeleider en een volger. De volger doet zijn ogen dicht. De begeleider neemt de volger bij de hand en begeleidt het kind door de ruimte met bomen. Lukt het de tweetallen om de bomen te ontwijken? Hoe kan de begeleider de volger helpen?
Variatie:

  • Het stormt in het bos: de boomtakken (armen van de kinderen) bewegen flink door de wind.
  • De begeleider begeleidt met woorden de volger door het bos, zonder de ander vast te houden.

Sociale vaardigheden
‘Elkaar helpen’ is één van de negen sociale vaardigheden die worden aangeboden in de methode van Orka Training. Ben je benieuwd welke andere sociale vaardigheden er aangeboden kunnen worden? Bekijk de andere sociale vaardigheden, zie de link hieronder.

Ontdek Orka Training.

Orka training heeft daarnaast ook een methode voor groepsvorming en sociale vaardigheden ontwikkeld.

Dé online methode voor de basisschool om sociale vaardigheden van kinderen en het groepsklimaat in de klas te verbeteren om daarmee de kans op sociale problemen te verkleinen.

De methode van Orka Training is opgenomen in de databank effectieve interventies van het Nederlands Jeugdinstituut.