Methode PO

Wil je wekelijks werken aan positieve groepsvorming? De methode groepsvorming en sociale vaardigheden van Orka Training bevat meer dan 70 oefeningen groepsvorming. Tijdens de oefeningen kun je negen sociale vaardigheden aanleren bij kinderen.

De kracht van de methode:
– De methode zorgt ervoor dat alle leerkrachten en kinderen dezelfde taal spreken.
– De methode leert kinderen naar het eigen gedrag kijken zonder te wijzen naar een ander.

“Na de buitenspeeltijd gebruiken we een stoplicht. Nu gebeurt het eigenlijk nooit meer dat er een kind in rood zit en dat ik in de lestijd nog buitenspeel-akkefietjes moet oplossen.” Rozanne, leerkracht

”Ze leren eerst naar zichzelf kijken in plaats van naar anderen te wijzen of meteen bij de leerkracht aan te kloppen. Zo ontdekken ze dat ze het zelf op kunnen lossen.” Imke, directrice

De methode kan gebruikt worden bij de begeleiding van een groep. In de regio Haaglanden – Leiden – Rotterdam werkt Orka Training samen met partners. Klik hier om de mogelijkheden voor begeleiding te bekijken.

Kosten: € 259,00 (incl. BTW) per jaar. Je sluit een abonnement af voor één groep.

Bestellen

De methode wordt/ is gebruikt in groepen op bovenstaande scholen.

Onderdelen van de methode

Home

Bij het onderdeel ‘Home’ kun je de leerlingen invoeren.
Daarnaast is er de quiz en de vraag van de week beschikbaar. Bij de quiz maken de kinderen tien vragen over de negen keuzes. Ze proberen individueel of klassikaal zoveel mogelijk punten te halen.

Bij de vraag van de week worden er tien situaties beschreven. Elke week of maand kun je een situatie voorleggen aan de klas. De kinderen beargumenteren welke keuze zij zouden maken in deze situatie.

Cursus

Bij het onderdeel ‘Cursus’ kun je zeven cursussen volgen over groepsvorming en keuzes.

Modules:
1. Groepsvorming
2. Keuzes & Stoplicht
3. Coachen keuzes
4. Oefeningen begeleiden, deel 1
5. Oefeningen begeleiden, deel 2
6. Transfer 
7. Vaardigheden leerkracht

Klik hier om leerdoelen per module te bekijken.

Oefeningen

Bij het onderdeel ‘Oefeningen’ zijn 70+ instructiekaarten beschikbaar. Elke instructiekaart beschrijft voor welke bouw en fase de oefening geschikt is. De oefening wordt a.d.h.v. het directe instructiemodel beschreven.

Video’s

Bij het onderdeel ‘Video’s’ kun je tientallen video’s over groepsvorming vinden. Elke video start met een uitleg over de oefening, waarna een klas de oefening uitvoert.

Je kunt de oefeningen filteren per bouw  en fase van groepsvorming.

Inhoud:
– Video’s met oefeningen per fase groepsvorming.
– Uitleg over de negen keuzes en het stoplicht.

Tools

Daarnaast kun je met ‘de afspraak’ werken. Alle namen van de kinderen staan in het groen. Bovenaan het scherm kun je een afspraak of gedragsregel invoeren. Je kiest een aantal sociale vaardigheden die voor deze afspraak nodig zijn. Deze tool wordt gebruikt om dagelijks te reflecteren met kinderen of zij zich aan de afspraak hebben gehouden. De check-in is de tool waarmee je alle stemmen uit de groep kunt halen. Je stelt een vraag, waarna kinderen een mening of reactie geven. De namen van de kinderen kunnen bij een reactie of mening gezet worden. Bij documenten zijn er meerdere werkvormen beschikbaar om hiermee te werken.

Inhoud:
– Het stoplicht.
– De afspraak
– De gedragsladder
– De check-in.

Documenten

Bij het onderdeel documenten kun je o.a. uitleg en oefeningen per fase van groepsvorming bekijken en downloaden.

Inhoud:
– Poster ‘Welke keuze maak jij?’.
– Negen keuzes.
– Het stoplicht.
– Handleiding.
– Groepsvorming fase 1 – 5: uitleg en oefeningen.

Instrumenten

sociogram
sociogram

Bij het onderdeel ‘Instrumenten’ kun je tweemaal per schooljaar de volgende instrumenten af laten nemen door kinderen:

  • Het sociogram ‘’samen spelen’’. Kinderen kiezen twee kinderen uit met wie ze graag spelen. De resultaten worden verwerkt in een sociogram. De relaties tussen kinderen worden zichtbaar.
  • Het sociogram ‘’samenwerken’’. Kinderen kiezen twee kinderen uit met wie ze graag samenwerken. De resultaten worden verwerkt in een sociogram. De relaties tussen kinderen worden zichtbaar.
  • De sociomatrix ‘’samen spelen’’. Kinderen kiezen tussen één en drie kinderen uit met wie ze graag spelen. De resultaten worden verwerkt in een sociomatrix. Dit is een tabel waarin zichtbaar wordt welke kinderen gekozen worden.
  • De sociomatrix ‘’samenwerken’’. Kinderen kiezen tussen één en drie kinderen uit met wie ze graag samenwerken. De resultaten worden verwerkt in een sociomatrix. Dit is een tabel waarin zichtbaar wordt welke kinderen gekozen worden.
  • De vragenlijst welbevinden. Kinderen vullen zeven reacties in bij zinnen over het welbevinden in de klas. Voorbeeld van een zin: ‘’Ik ga met plezier naar school.’’ De resultaten worden verwerkt in een vragenlijst, waarin alle reacties van alle kinderen in één overzicht staan.

Methode sociale vaardigheden

De methode biedt oefeningen groepsvorming waarin sociale vaardigheden worden aangeleerd door de leerkracht.

Praktische informatie

Praktische informatie:
– De kosten zijn inclusief BTW.
– Het abonnement worden voor de duur van één jaar afgesloten.
– Bedenktijd van 14 dagen. Na afsluiten van het jaarabonnement kunt u binnen 14 dagen kosteloos het jaarabonnement annuleren. De kosten van het abonnement wordt teruggestort.
– Na het kiezen van een abonnement kun je direct via iDEAL betalen. Elk jaar ontvangt u een factuur om het abonnement te verlengen.
– Opzeggen van het abonnement kan via email: info@orkatraining.nl.
– Er zijn algemene voorwaarden van toepassing. Klik hieronder om de algemene voorwaarden te bekijken.

Klik hier voor informatie over alle fasen van groepsvorming.